Een partnerschap Aedes - Innovateur d'assurances SantéVet

Wouf Wouf !

Kijk eens naar ons laatste nieuws !


Een huisdier onder de kerstboom: een goed idee of niet ?

02/12/2020
sv-noel
Het staat vast: naarmate de jaarwisseling nadert, boomt de verkoop van huisdieren. Toch is het belangrijk om goed na te denken en te overleggen alvorens een dier in huis te halen.
“k wil een hond !”
 “Ik verlang naar een poesje !”
“Ik wil zo graag een konijn …”

 

Ze klinken u wellicht vertrouwd in de oren, die wensen die smekend uit de mond van kinderen rollen! Zeker nu de feesten met rasse schreden naderen, is het geen sinecure voor een ouder om met dat verlangen naar een huisdier om te gaan. De verleiding is groot om toe te geven, maar een gezelschapsdier in huis halen moet een weloverwogen en doordachte keuze blijven.  

 

De voordelen, de nadelen en de noden van het huisdier in de weegschaal leggen  

Het staat vast: naarmate de jaarwisseling nadert, boomt de verkoop van huisdieren. Toch is het belangrijk om goed na te denken en te overleggen alvorens een dier in huis te halen. Want dat doe je niet zomaar voor eventjes: een hond leeft gemiddeld 15 jaar, een kat 18.     

Voor u aan verleiding toegeeft, loont het om de noden van de toekomstige huisgenoot onder de loep te nemen, inclusief het budget dat daarmee gepaard gaat (gezondheidszorg, voeding, onderhoud, scholing, training enz.): los van eventuele ziekten moet u jaarlijks gemiddeld 450 € voorzien voor een veearts en ongeveer 600 € voeding voor een kat en meer dan 1000 € voor een hond.

Heb ook oog voor de fysiologische noden (uitlaten, leefruimte enz.) en voor allerhande ‘beperkingen’, zoals bepaalde toegevingen die uw gezin zal moeten doen, bijvoorbeeld de zorg ervoor tijdens de vakantie, materieel voor verplaatsingen enz.

U neemt best ook de tijd om uw kind(eren) te responsabiliseren, bewust te maken en voor te bereiden op de komst van hun viervoeter. Ga dus na of het niet om een tijdelijk grilletje gaat en of uw kind zich op de lange termijn wel wil inzetten voor het welzijn van zijn huisdier. Want in tegenstelling tot ander speelgoed … kan je een huisdier niet zomaar teruggeven of inruilen.  

 

Doe een beroep op professionals

Zodra uw besluit vaststaat, ga dan bij een beroepskweker te rade om uw keuze te maken. Ze zullen u gidsen in de keuze van het dier dat het best past bij uw kind en zullen u zeker wijzen op de voorwaarden! Hoewel men alle honden kan africhten en laten socialiseren, zijn er echt wel rassen waarbij de samenleving met kinderen ten stelligste wordt afgeraden.

 

Dus … is een puppy of een poesje onder de kerstboom een goed of slecht idee? 

Een huisdier cadeau geven aan iemand die je dierbaar is zonder die persoon vooraf te raadplegen en zonder dat die persoon dat heeft beslist … blijft een slecht idee en verhoogt het risico dat het dier zal worden verwaarloosd. 

Laat het idee rijpen, ga een kijkje nemen bij verschillende kwekers en houd ten volle rekening met alles waarmee zo’n aankoop gepaard gaat … dat zijn de kernwoorden voor wie een goede relatie wil aanknopen met een toekomstig huisdier. Tot groot jolijt van beide partijen … u EN uw huisdier.   

 

Bronnen :

 

_1001268
Claire Verhamme
Suivez-nous sur Instagram

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Quis ipsum suspendisse ultrices gravida. Risus commodo viverra maecenas accumsan lacus vel facilisis.


 
Volg ons op Instagram