Een partnerschap Aedes - Innovateur d'assurances SantéVet

Wouf Wouf !

Kijk eens naar ons laatste nieuws !


In de steek gelaten dieren: een wreed maar zeer reëel fenomeen

29/6/2020
abandon-chien
Enkele weken geleden leerden veel mensen het bestaan kennen van Fiona, de 5-jarige Belgische hond, die stervende en uitgehongerd werd aangetroffen in een leegstaand appartement in Waver. 

Toen ze werd opgehaald door een opvangcentrum, woog het dier slechts 7 kilo, was het uitgedroogd en leefde het in haar uitwerpselen.

De "Fiona-zaak" laat zien dat dit niet op zichzelf stond...

Elk jaar worden duizenden dieren over de hele wereld lafhartig in de steek gelaten door hun baasjes. Een echte daad van wreedheid, maar toch zeer aanwezig in onze huidige samenleving...

Waarom zou je je huisdier in de steek laten?

De redenen kunnen meervoudig zijn: onverwachte nesten, verlies van interesse in het dier, veranderingen van verblijfplaats, problematisch gedrag van het dier, financiële problemen, verlies van een baan, geboorte van een kind, huwelijksproblemen of gezondheidsproblemen van de eigenaar...

Het dier wordt dan achtergelaten op straat, op de openbare weg, op het platteland of in het midden van een bos. Alleen en helemaal alleen moet het dan vele gevaren voor zijn eigen voortbestaan onder ogen zien (ongelukken, val, honger, dorst, zwerven...).

Sommigen geven het op door het direct naar een opvanghuis te brengen, een plek die bedoeld is als uitvalsbasis voor verlaten dieren. Zo zijn de baasjes vrij van schuldgevoelens, door zichzelf ervan te overtuigen dat ze in ieder geval ooit een nieuwe eigenaar zullen vinden.

Het verlaten van een dier: een misdaad?

Sinds 1976 is het achterlaten van een dier een misdrijf en wordt het beschouwd als een ware daad van wreedheid, net als dierenmishandeling.

In België is de Waalse dierenwelzijnscode op 1 januari 2019 in werking getreden. Het erkent de gevoeligheid van dieren en verbiedt het in het wild achterlaten van een dier (d.w.z. zonder rechtstreekse overdracht van de verantwoordelijkheid voor het dier). De boetes kunnen hoog zijn, maar helaas is het nog steeds moeilijk om degenen te vinden die opgeven.

Werelddag tegen het in de steek laten van dieren.

Om het grote publiek, de instellingen en de politici te sensibiliseren, heeft de vereniging Solidarité-Animal in 2019 het initiatief genomen om elke laatste zaterdag van juni een werelddag te organiseren om te strijden tegen het in de steek laten van dieren. Dit jaar vond het plaats op zaterdag 27 juni.

Waarom deze datum? Een piek van dierenverlating wordt vaak waargenomen op dit moment, net voor de zomervakantie. Mensen organiseren zich niet goed voordat ze op vakantie gaan: het dier wordt dan beschouwd als een beperking en het verwaarlozen van het dier is een 'makkelijke' manier om er van af te komen.

Voor meer informatie: https://en.journeemondialecontrelabandon.com/

Hoe gaan we met dit alles om?

Om deze wrede daad dagelijks te bestrijden, bestaan er verschillende oplossingen:

 • Charter van de verantwoordelijke eigenaar:
  Dit charter, dat in 2020 werd gelanceerd, stelt elke kapitein in staat om een officiële verbintenis aan te gaan met zijn dier door zich te houden aan 15 verbintenissen. Het volledige charter vindt u hier: https://www.journeemondialecontrelabandon.com/charte-maitre
 • Verplichte identificatie en registratie van het dier :
  Dankzij deze verplichting is het nu gemakkelijker om de eigenaren van verlaten dieren te vinden.
 • Verenigingen of stichtingen die dieren helpen
 • Ondersteunende groepen op sociale netwerken
 • Donaties voor schuilplaatsen om hen te blijven helpen bij het komen en helpen van de dieren.
 • Geef je de tijd om wandelingen aan te bieden aan deze verlaten dieren
 • Word een pleeggezin totdat het dier een nieuw baasje vindt.

Bronnen :

Mathilde LAMBERT
Suivez-nous sur Instagram

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Quis ipsum suspendisse ultrices gravida. Risus commodo viverra maecenas accumsan lacus vel facilisis.


 
Volg ons op Instagram